Trasllat de les restes mortals de Blasco Ibáñez a València

Contingut relacionat

Galeria

STUDIO G.RUGGERI. Mentón (Francia). Puerta principal de Fontana Rosa en Mentón, casa que habitó Blasco Ibáñez hasta su muerte. 1933. ES.462508.ADPV/Fondo Fotográfico, nº 08860
AUTOR DESCONOCIDO. La representació oficial valenciana a su llegada a Mentón para hacerse cargo de los restos mortales de Blasco Ibañez. 1933. ES.462508.ADPV/Fondo Fotográfico, nº 08859
AUTOR DESCONOCIDO. Traslado del féretro desde el Cementerio de Mentón a Fontana Rosa. 1933. ES.462508.ADPV/Fondo Fotográfico, nº 08861
AUTOR DESCONOCIDO. El 34 batallón de cazadores alpinos rinde honores al féretro de Blasco Ibáñez, situado ante el busto del mismo, en los jardines de Fontana Rosa. 1933. ES.462508.ADPV/Fondo Fotográfico, nº 08862
Històries dels Fons de la Diputació
Trasllat de les restes mortals de Blasco Ibáñez a València
Reportatge fotogràfic

Aquest reportatge fotogràfic forma part de l'expedient que es va iniciar des de la Diputació de València i que es conserva dins de la sèrie d'expedients generals de protocol. A més de les fotografies, es conserva tota la documentació relacionada amb la comissió organitzadora encarregada del trasllat a València des de Mentón, la generada pels actes celebrats amb motiu del trasllat i reculls de la premsa d'eixos dies, on apareixen algunes d'aquestes imatges.

El 28 de gener de 1928 moria Vicente Blasco Ibáñez en Menton (França), en la seua vila de Fontana Rosa, però caldria esperar cinc anys perquè les seues restes tornaren a València, tal com era el seu desig. Va ser el dia 29 d'octubre de 1933, amb la II República espanyola ja instaurada des de feia dos anys, quan van arribar les restes mortals de l'escriptor valencià a bord del cuirassat Jaime I, vaixell almirall de l'armada espanyola, per a descansar definitivament en la seua ciutat natal.
 
El trasllat de les restes va ser tot un esdeveniment per a la València de principis del segle XX i el resultat d'una organització i coordinació que va començar amb la creació del Comité Pro Trasllat de les Restes de Blasco Ibáñez a la seua ciutat natal i en la qual es va involucrar el Govern de la República.
 
El BOE, en el seu Decret de 26 d'octubre de 1933 publicava que seria una Divisió Naval la que s'encarregaria d'arreplegar les restes i els honors que, en forma de salva de 19 canonades, rebria el fèretre. A més un altre Decret de 28 d'octubre del mateix any assenyalava que a l'escriptor mort, des de la seua arribada a València, se li rendiren els honors militars que les Ordenances assenyalaven per al cadàver d'un Ministre civil que morira en l'exercici del seu càrrec i una Ordre circular designava el 28 d'octubre com a data de lliurament de les restes a València.
 
Dues expedicions, una per mar i una altra per terra, van partir des d'Espanya. La primera, amb tren des de València, va eixir el diumenge 22 d'octubre. Van fer nit en ruta, descansant en els cotxes-llit fins a les 8, hora en la qual van arribar a Barcelona. Allí van enllaçar amb l'exprés directe a França, concretament a Marsella, on van arribar a les 21 hores. L'endemà, es van recórrer els quilòmetres restants fins a Menton, on van quedar allotjats en l'Hotel Des Anglais, situat a la vora de la mar i prop de Fontana Rossa.
 
La segona Expedició, capitanejada pel Ministre de la Marina, Sigfrido Blasco i l'Alcalde de València va salpar des de Cartagena a les 11.10 hores del 24 d'octubre amb els bucs encarregats de transportar les restes des de França a València.
 
El mateix dia que va salpar la delegació espanyola, a les 7 de la vesprada en Menton, van començar els actes oficials. Es va traslladar el fèretre que tanca les restes mortals de Blasco Ibáñez des del cementeri de Menton al gran saló de festes de l'Ajuntament. Allí el fèretre va ser exposat sobre ampli cadafal i li van donar guàrdia d'honor, els Scouts des Eclaireurs Francais, membres de la Societé de Gimnastique, de la Lliga dels Drets de l'Home de Menton i la delegació espanyola. Les restes es van poder visitar fins al migdia del dijous 26 d'octubre.
 
Eixe matí, les restes es van traslladar enfront de l'Ajuntament, on a les tres de la vesprada va començar la cerimònia de trasllat de les restes. Van sonar l'himne francés i espanyol i el president del Comitè francés pro restes de Blasco Ibáñez Mr. Laurens i l'alcalde Mr. Camaret van pronunciar els seus discursos.
 
Acabat l'acte 12 marins espanyols i 12 francesos van conduir el fèretre fins a l'embarcador del port, passant per totes les grans vies de Menton.
 
En el port els esperava els cuirassats Jaime I i els vaixells Churruca i Alcalá Galiano. Les restes de l'escriptor valencià es van embarcar en el Jaime I amb els honors establits.
 
Ja a València una comitiva presidida pel president de la República Niceto Alcalá Zamora i multitud de personalitats, entre les quals es trobaven Alejandro Lerroux i Francesc Macià, van inaugurar un acte multitudinari amb la qual València va rebre les restes mortals de Blasco Ibáñez. A les 9 del matí del 28 d'octubre de 1933 arribaven al port de València el cuirassat Jaime I i els destructors Churruca i Alcalá Galiano.
 
A les 10 del matí es va desembarcar el fèretre sobre el moll de Ponent. En el moment de tocar terra, van soltar 20.000 colomes. En marxa la comitiva fúnebre, el fèretre va ser portat per mariners valencians fins a la seua arribada a l'Avinguda del Port, on va ser pres a coll per grups de vint homes pertanyents al partit que Blasco va fundar.
 
La comitiva va fer el següent recorregut pels carrers de la capital: Avinguda del Port i pont d'Aragó, (on creuat el pont es va incorporar la comitiva d'honor, presidida pel President de la República) va continuar per la plaça Bolivar, Avinguda de Navarro Reverter, plaça de la República, carrer de Colón, carrer Xàtiva, Avinguda de Nicolás Salmerón i plaça d'Emilio Castelar (on des de les balconades i tribunes instal·lades van acomiadar els dols familiars i autoritats). La comitiva va continuar per l'Avinguda Blasco Ibáñez, Avinguda de Pablo Iglesias, plaça del Mercat fins a la Llotja, en el Saló Columnari es va instal·lar la capella ardent. Per ella, durant la setmana que va estar instal·lada, van desfilar autoritats, familiars i centenars de valencians que van voler retre homenatge a l'escriptor.
 
El diumenge 5 de novembre, a les 10 del matí, van ser traslladats les restes des de la Llotja fins al Cementeri municipal, passant per la seua casa natalícia (Carrer Flor de Maig) i per la redacció del PUEBLO (Carrer don Juan de Austria)