Casa de Misericòrdia

Fons Casa de Misericòrdia

El 18 de juliol de 1670 es va reunir el Consell de la Ciutat per tal de deliberar que s'edificara una casa on s’arreplegaren els pobres que anaven pidolant per la ciutat.
1673 - 1981
29 metres lineals
ES.462508.ADPV / Casa de Misericòrdia

La Casa Hospici de la Mare de Déu de la Misericòrdia es va construir en virtut de les deliberacions preses pel Consell General de la Ciutat al mes de juliol de 1670, que volia evitar la «vagancia y mal entretenimiento» dels pobres d'ambdós sexes. El seu objecte era albergar, educar i ocupar els pobres de la ciutat. Inaugurada el 25 març de 1675, per al seu govern i administració es va nomenar una junta d'administradors, entre els quals hi havia l'arquebisbe. Es va modificar la seua composició en 1719 i, posteriorment, en 1846. Per al règim interior de la Casa es triava cada any un clavari, que tenia amplis poders per contractar, prendre possessions, pagar, signar tota classe d'escriptures i documents, i havia de tenir a seu càrrec tot el govern domèstic de la Casa.
 

Quant als xiquets i xiquetes, se'ls recollia i se'ls proporcionava la deguda educació i formació moral fins que tingueren edat i salut suficient per a guanyar-se el pa. A les xiquetes se’ls orientava al servici domèstic i als xiquets se'ls buscava ofici, procurant que fora de la seua elecció. Els asilats feien treballs i labors els ingressos dels quals es destinaven a la institució, a excepció d’una vuitena part que era la que rebien ells.


Amb el pas del temps, com a conseqüència de l'extinció del càrrec de Pare d'Orfes en 1793, estos van ser recollits a la Casa de Misericòrdia, on a més van passar a ingressar els expòsits en complir els set anys. Tot això va convertir este establiment, no solament en un centre de misericòrdia, sinó també d'educació, per la qual cosa calgué nomenar mestres d'instrucció.

Esta institució es va veure afavorida per multitud de privilegis atorgats per diversos reis al llarg dels segles. Gràcies a estos, i a les moltes almoines particulars, va gaudir d'una època d'abundància de recursos, i bona prova d'això és el gran nombre d'acollits que va mantenir. També ha passat situacions molt difícils en èpoques crítiques, sobretot durant la invasió napoleònica, experimentant en els anys posteriors un període de decadència.

Amb la Llei de Beneficència de 1849, va passar a dependre de la Junta Provincial de Beneficència i va cessar el patronatge a càrrec de l'arquebisbe de la diòcesi. En suprimir-se en 1868 l'esmentada junta, va ser la Diputació la que va assumir la direcció i l'administració, sent el seu primer director el diputat provincial Joaquín Pardo de la Casta. La Diputació, des que es va fer càrrec i sense que perdera el seu caràcter, va anar introduint algunes modificacions en el seu règim interior adaptant-lo a les exigències de l'època. Es va intensificar la tasca escolar i es van establir els tallers de fusteria, sabateria, teixits, sastreria, espardenyeria, taller de costura, etc.

El 1902 la Diputació Provincial va acordar que es traslladaren a esta Casa els xiquets i xiquetes procedents de la Borderia, de tres a set anys d'edat. A principis dels anys 50 els ancians albergats van ser remesos a diferents asils i la Diputació va destinar exclusivament seus establiments benèfics a la població infantil consagrant tot l'esforç a la seua formació docent i professional. Després de la inauguració del nou edifici en 1954, la Casa va adquirir el caràcter d'Escola de Formació Professional, la qual tenia com a objecte instruir en un ofici a xiquets des dels 7 anys en els seus amplis tallers. D'acord amb el Pla Provincial de Beneficència de 1951, la Congregació de Fills de la Sagrada Família va passar a regir la institució, comunitat que va substituir les Germanes Carmelites de la Caritat, que van ser les encarregades des de 1857 del govern interior de la Casa.

Este establiment va estar funcionant fins a 1981, any en què els nous criteris relatius a l'assistència social van determinar que els xiquets havien d'estar en pisos, atesos per educadors. Sempre ha mantingut el mateix nom, exceptuant el període de 1936 a 1939 en què va passar a anomenar-se Institut d'Assistència Social Gabriela Mistral.

 

CASA DE MISERICÒRDIA

CM:a.1GOVERN[Secció]
CM:a.1.1Actes de la Junta[Sèrie]

Relació dels assumptes tractats i dels acords presos per esta Junta.

Dates: 1683 a 1864 
Volum: 17 - Vol.

CM:a.1.2Constitucions i reglaments[Sèrie]

Normes per les quals es regix el funcionament de la Institució, tant a nivell dels acollits, com d'empleats i directius.

Dates: 1719 a 1891 
Volum: 1 - caixes

CM:a.1.3Memòries[Sèrie]

Resum de les activitats dutes a terme per la Institució 
Volum: 1 - caixes

CM:a.1.4Visites d'inspecció[Sèrie]

Testimoniatges dels asilats i servidors i informes dels visitadors, inventaris de la Casa i les fàbriques, etc. 
Volum: 3 - caixes

CM:a.1.5Consell de ex-directors[Sèrie]

Resum dels acords referents a la inversió d'almoines i llegats que no han d'ingressar en el Pressupost de la Casa, per expressa voluntat del donant. Este consell es crea pel nou reglament de 1892

Dates: 1892 
Volum: 1 - Vol.

CM:a.1.6Presa de possessió de directors[Sèrie]

Actes de presa de possessió del càrrec de Director de la Institució. En algunes actes consta l'examen dels llibres de comptabilitat i arquege

Dates: 1903 a 1943 
Volum: 1 - Vol.

CM:a.1.7Expedients personals dels directors[Sèrie]

Incidències de la vida administrativa de cada un dels directors dels Establiments

Dates: 1863 a 1958 
Volum: 1 - caixes

CM:a.1.8Correspondència del Director[Sèrie]

Conjunt de cartes rebudes i remeses pels Directors de l'Establiment

Dates: 1923 a 1953 
Volum: 2 - caixes

CM:a.1.9Pare d'Òrfens[Sèrie]

Documentació procedent de la supressió de l'ocupació dePadre o Curador d'Òrfens, i la competència dels quals es transferix al Director de la Casa de Misericòrdia.

Dates: 1790 a 1807 
Volum: 1 - caixes

CM:a.1.10Protocol[Sèrie]

Volúmen il·lustrat per artistes valencians (Fillol, Romero Orozco, Benedito...) dondo dirmaban els visitants il·lustres de la Casa de Misericòrdia v. gr. La Infant Isabel, el Príncep de Baviera, Niceto Alcalá-Zamoraetc.

Dates: 1907 a 1981 
Volum: 1 - Vol.

CM:a.2ACOLLITS[Secció]
CM:a.2.1XIQUETS[Subsecció]
CM:a.2.1.1Filiacions[Sèrie]

Relació cronològica dels xiquets que han ingressat en la Institució. Apareix el nom, els cognoms, lloc de naixement, nom dels pares i la persona que ho ingressa. En alguns llibres existixen notes al marge relatives a les característiques físiques del xiquet i un apartat per a observacions (si ixen, per què, quan, si tornen). Alguns volums tenen índex 
Volum: 16 - Vol.

CM:a.2.1.2Admissions[Sèrie]

Expedients d'ingrés de xiquets. Consta de sol·licitud, certificat de pobresa, partida de baptisme, acord de la Diputació pel qual ingressen

Dates: 1859 a 1980 
Volum: 69 - caixes

CM:a.2.1.3Pendents d'ingrés[Sèrie]

Idèntica a la sèrie anterior, però de xiquets que no arriben a ingressar en l'establiment

Dates: 1944 a 1980 
Volum: 5 - caixes

CM:a.2.1.4Tribunal Tutelar de Menors[Sèrie]

Documentació remesa pel Tribunal Tutelar de Menors de València relativa a permisos, compareixença, etc. de xiquets que estan sota la tutela del Tribunal però que residixen a la Casa

Dates: 1924 a 1937 
Volum: 1 - caixes

CM:a.2.2HÒMENS[Subsecció]
CM:a.2.2.1Filiacions[Sèrie]

Relació cronològica dels hòmens que han ingressat en la Institució. Consta el nom dels pares i la persona que l'ingressa. En alguns llibres existixen notes al marge relatives a les característiques físiques

Dates: 1816 a 1949 
Volum: 5 - Vol.

CM:a.2.2.2Admissions[Sèrie]

Expedients d'ingrés d'hòmens. Consta de la sol·licitud, certificat de pobresa i acord de la Diputació pel qual ingressa.

Dates: 1847 a 1948 
Volum: 15 - caixes

CM:a.2.3XIQUETES[Subsecció]
CM:a.2.3.1Filiacions[Sèrie]

Relació cronològica de les xiquetes que han ingressat en la Institució. Consta el nom i els cognoms, lloc de naixement, nom dels pares i la persona que la ingressa. En alguns lubros existixen notes al marg en relatives al físic de la xiqueta i un apartat per a observacions (si ixen, per què, quan, on, si tornen). Alguns volums tenen índexs.

Dates: 1816 a 1947 
Volum: 14 - Vol.

CM:a.2.3.2Admissions[Sèrie]

Expedients d'ingrés de xiquetes. Consta de sol·licitud, certificat de pobresa, partida de baptisme i acord de la Diputació pel qual ingressa.

Dates: 1848 a 1955 
Volum: 15 - caixes

CM:a.2.4DONES[Subsecció]
CM:a.2.4.1Filiacions[Sèrie]

Relació cronològica de les dones que han ingressat en la Institució. Consta de nom i cognoms, lloc de naixement, nom dels pares i la persona que la ingressa. En alguns llibres existixen notes al marge relatives al físic de la dona i un apartat per a observacions (si ix, per què, quan, on, si torna). Alguns volums tenen índexs.

Dates: 1816 a 1949 
Volum: 4 - Vol.

CM:a.2.4.2Admissions[Sèrie]

Expedients d'ingrés de dones. Consta de sol·licitud, certificat de pobresa, partida de baptisme i acord de la Diputació pel qual va entrar.

Dates: 1834 a 1948 
Volum: 17 - caixes

CM:a.2.5EXPOSITOS[Subsecció]
CM:a.2.5.1Filiacions d'expòsits[Sèrie]

Relació cronològica dels xiquets, fills de pares ocults, que han ingressat en la Institució. Consta nom i cognoms, lloc de naixement, l'ofici o destí en la Institució i la persona que l'ingressa. En alguns llibres existixen notes al marge relatives al físic del xiquet i un apartat per observacions (si ixen, per què, quan, on, si tornen). El primer...

Dates: 1865 a 1923 
Volum: 2 - Vol.

CM:a.2.5.2Admissions d'expòsits[Sèrie]

Expedients d'ingrés d'expòsits. Inclou certificat de llibre d'expòsits de l'Hospital on estáregis trado, i escrit de la Diputació dient que ingresse

Dates: 1875 a 1948 
Volum: 1 - caixes

CM:a.2.5.3Filiacions d'expòsites[Sèrie]

Relació cronològica de les xiquetes, filles de pares ocults, que han ingressat en la Institució. Consta el nom i cognoms, lloc de naixement. En alguns llibres existixen notes al marge relatives al físic de lasniñas, i un apartat per a observacions (si ixen, per què, quan, on, si tornen). Tots els volums tenen índex.

Dates: 1828 a 1928 
Volum: 3 - Vol.

CM:a.2.5.4Admissions d'expòsites[Sèrie]

Expedients d'ingrés d'expòsites. Inclou certificat del llibre d'expòsites de l'Hospital on està registrat, i l'orde d'ingrés per la Diputació

Dates: 1839 a 1948 
Volum: 2 - caixes

CM:a.2.5.5Prohijamientos[Sèrie]

Expedients pel qual un matrimoni sol·licita prohijar un expòsit de l'Establiment

Dates: 1881 a 1952 
Volum: 1 - caixes

CM:a.2.5.6Reservat[Sèrie]

Seient nominal de xiquets la relació dels quals amb els seus pares adoptius o naturals són problemàtiques i, per tant, no han de tornar amb ells

Dates: 1878 a 1890 
Volum: 1 - Vol.

CM:a.2.6ESTADES[Subsecció]
CM:a.2.6.1Altes[Sèrie]

 

Dates: 1937 a 1977

CM:a.2.6.2Baixes[Sèrie]

Relació cronològica de les persones que han sigut donades de baixa en l'Establiment. Consta el dia, el nom, el lloc de naixement, edat, estat, secció, ocupació a la Casa. Temps de permanència, conducta, yel per què ix de la Casa.

Dates: 1930 a 1976 
Volum: 3 - Vol.

CM:a.2.6.3Parts mensuals[Sèrie]

Relació mensual de les altes i baixes que s'han donat en l'establiment. Consta si són hòmens o dones, l'edat dels mateixos i si estan o no impedits

Dates: 1901 a 1979 
Volum: 1 - Vol.

CM:a.3ADMINISTRACIÓ[Secció]
CM:a.3.1Expedients de personal[Sèrie]

Documents de la vida administrativa del personal al servici de la Institució.

Dates: 1801 a 1980 
Volum: 6 - caixes

CM:a.3.2Registre de personal[Sèrie]

Relació, per orde de càrrecs del personal de la Institució, tant a nivell de directius com d'empleats, en el qual es resumixen la vida administrativa de cada un

Dates: 1869 a 1938 
Volum: 1 - Vol.

CM:a.3.3Expedients generals[Sèrie]

Documentació relativa al funcionament de la Institució, tant d'asilats com d'herències, pressupost, edifici, etc. 
Volum: 23 - caixes

CM:a.3.4Béns[Sèrie]

Documentació relativa als béns de la Institució: arrendaments, plets sobre propietats, censos etc.

Dates: S. XVI-XX 
Volum: 5 - caixes

CM:a.3.5Llegats[Sèrie]

Documentació administrativa i comptable relatifva a les donacions fetes per particulars a l'Establiment entre les quals es troben la cessió de l'Arquebisbe de València Francisco Fabián y Fuero a la Casa de Misericòrdia (1783) de l'acció i dret als deutes procedents de delmes i les donacions dels Papes Pius V i Pius VI.

Dates: S. XVI-XX 
Volum: 5 - caixes

CM:a.3.6Inventaris[Sèrie]

Arreplega una relació valorada dels béns mobles i immobles de la Institució

Dates: 1842 a 1958 
Volum: 1 - caixes

CM:a.3.7REGISTRES[Subsecció]
CM:a.3.7.1Entrada[Sèrie]

Seient dels documents que han eixit de la Adminstración de la Institució

Dates: 1921 a 1972 
Volum: 5 - Vol.

CM:a.3.7.2Eixida[Sèrie]

Seient dels documents que han eixit de l'Administració de la Institució.

Dates: 1925 a 1972 
Volum: 3 - Vol.

CM:a.4PROVEÏMENTS[Secció]
CM:a.4.1Magatzem[Sèrie]

Relació cronològica dels articles que han entrat i eixit en el magatzem de la Institució. Constant en l'entrada: jdía, la procedència i quantitat. Respecte als que han eixit consten els mateixos conceptes i en lloc de la procedència, el comprador.

Dates: 1939 a 1969 
Volum: 2 - Vol.

CM:a.4.2Rebost[Sèrie]

Relació mensual dels queviures que s'han consumit en l'establiment, expressant les persones que han menjat i els queviures consumits.

Dates: 1947 a 1951 
Volum: 1 - Vol.

CM:a.4.3Padró de cupons de racionament[Sèrie]

Relació nominal dels asilats en l'Establiment que té dret al cupó. Consta el nom i cognoms, el número de la targeta i la col·lecció de cupó.

Dates: 1940 a 1958 
Volum: 2 - Vol.

CM:a.5COMPTABILITAT[Secció]
CM:a.5.1Comptes i pressupostos[Sèrie]

Relació dels gastos efectuats pel Pagador de l'Establiment durant l'any econòmic corresponent. Des de 1871 inclou el pressupost.

Dates: 1863 a 1934 
Volum: 44 - Vol.

CM:a.5.2Actes d'arqueig[Sèrie]

Resum del resultat de la confrontació dels llibres en què es registren els ingressos i gastos

Dates: 1891 a 1892 
Volum: 1 - Vol.

CM:a.5.3Diari d'ingressos propis[Sèrie]

Relació diària del que l'Establiment té per ingressos propis: venda de productes, lloguer d'estris, confecció de labors etc.

Dates: 1918 a 1940 
Volum: 1 - Vol.

CM:a.5.4Comptes d'ingressos propis[Sèrie]

Comptes dels ingressos i gastos ocasionats per ingressos propis: venda de productes, lloguers d'estris etc...

Dates: 1906 a 1931 
Volum: 1 - Vol.

CM:a.5.5Comptes de mercat[Sèrie]

Relació diària del recaptat en el mercat

Dates: 1870 a 1874 
Volum: 1 - Vol.

CM:a.5.6Comptes justificats[Sèrie]

Conté: sol·licitud de fons a justificar, el deslliurament d'eixe fons i la carta de pagament corresponent a qui es va justificar el fons sol·licitat

Dates: 1936 a 1978 
Volum: 3 - caixes

CM:a.5.7Registre de comptes justificats[Sèrie]

Relació, per partides, dels gastos ocasionats en l'Establiment, constant el número i data de deslliurament, l'assumpte i la data en què s'ha justificat el pagament.

Dates: 1964 a 1975 
Volum: 4 - Vol.

CM:a.5.8Relació de factures[Sèrie]

Pagaments, amb els seus corresponents justificants, que fa la Institució a càrrec del seu pressupost.

Dates: 1946 a 1980 
Volum: 22 - caixes

CM:a.5.9Nòmines[Sèrie]

Relació mensual dels funcionaris de la Institució, amb explicació dels seus havers, gratificacions, etc

Dates: 1939 a 1980 
Volum: 17 - caixes

CM:a.5.10Fulles de salari[Sèrie]

Relació mensual dels treballadors contractats de la Institució, amb explicació dels seus havers, gratificacions, etc.

Dates: 1961 a 1978 
Volum: 9 - caixes

CM:a.5.11Major d'almoines especials[Sèrie]

Relació d'ingressos i gastos per almoines. Consta el número de deslliurament, el concepte i el gasto.

Dates: 1925 a 1930 
Volum: 1 - Vol.

CM:a.5.12Rebuts d'almoines especials[Sèrie]

Ingressos rebuts per l'Administració en concepte d'almoines especials. Consta el nom del qual el dona i la quantitat.

Dates: 1925 
Volum: 1 - Vol.

CM:a.5.13Comptes corrents d'asilats[Sèrie]

Relació on consta el número del compte corrent i lliuraments verificats per alguns asilats a una llibreta de la Caixa d'Estalvis de València

Dates: 1882 a 1883 
Volum: 1 - Vol.

CM:a.5.14Inscripcions[Sèrie]

Relació de les inscripcions nominals de la Renda Consolidada relativa a a deute no transferible per béns de beneficència.

Dates: 1851 a 1873 
Volum: 1 - Vol.

CM:a.5.15Ingressos i pagaments de la banda de Música[Sèrie]

Cobraments per les actuacions de la banda de música de la Casa, i la seua distribució entre els asilats per haver participat en estes actuacions.

Dates: 1908 a 1916 
Volum: 1 - Vol.

CM:a.5.16Construcció de l'església[Sèrie]

Relació detallada dels ingressos i gastos ocasionats per la construcció de l'Església de l'Establiment.

Dates: 1875 a 1930 
Volum: 4 - Volúmen(és)